صدا دادن پارکت هنگامی که روی آن راه میروید میتواند آزار دهنده باشد. در واقع یک نوع نویز و آلودگی صوتی است که اگر به داد پارکتها نرسید این صداها روز به روز بلندتر میشود. در ادامه این مطلب علل صدا دادن یا اصطلاحا جیر جیر کردن پارکتها را بررسی و راههای رفع این مشکل را بیان خواهیم کرد.
علت صدا دادن پارکتها چیست؟
اگر عملیات نصب پارکتها به هر دلیلی به درستی انجام نشده باشد، پارکت باد کند، به هر شکلی درز بین پارکتها ایجاده شود یا اتصال آنها با کف و با یکدیگر مخدوش گردد، بین پارکتها یا زیر آنها فاصله ایجاد میشود که این امر با تولید صدا همراه خواهد شد. شکل گرفتن هر کدام از دلایل بالا خود حاصل عوامل دیگری است که باید بررسی شود. همچنین تعمیر و رفع هر کدام از علل به جیر جیر افتادن پارکتها راه روش خود را دارد. این مطلب شما را در شناسایی علت جیر جیر کردن پارکتها و رفع کامل این مشکل کمک خواهد کرد. همانطور که گفته شد این دلایل متعدد هستند. از همین رو به بررسی تخصصی و یک به یک این علل خواهیم پرداخت.
1- ناهموار بودن کف
اگر کف اتاق ناهموار و کفسازی آن معیوب و تسطیح نشده باشد هر چقدر هم که پارکتها را عوض کنید یا روی فرایند نصب آن دقت و حساسیت به خرج دهید باز هم این مشکل پابرجا خواهد ماند. مورد کف سازی و هموار بودن کف به کیفیت ساخت ساختمان بر میگردد و مربوط به عامل پارکت نیست. این مورد اولین عاملی است که ممکن است موجب صدا دادن پارکت شود. کف ساختمان باید هموار و مسطح باشد، سپس کفپوش ابتدایی روی آن قرار گیرد و تراز شود تا نهایتا پارکت به درستی روی کف پوش اولیه سوار شود. اگر پارکت را عوض کردید و مشکل صدای پارکت حل نشد، ایراد از تراز نبودن کف پوش زیر پارکت یا ناهمواری کف اصلی ساختمان است.
2- نصب نادرست پارکت
نصب پارکت مستلزم ریز کاریها و ملاحضاتی است که باید نصاب آنها را رعایت کند. به عنوان مثال در مناطق دارای آب و هوای گرم و مرطوب باد کردن تورم پارکتها پس از مدتی ناگزیر است. به همین سبب توصیه میشود نصاب در حدود 8 میلی متر بین پارکتها فاصله ایجاد کند. یکی دیگر از ملاحظات که بهتر است در نصب پارکت داشته باشید این است که 48 ساعت قبل از نصب، پارکتها را در محل مستقر کنید تا از نظر درجه رطوبت و حرارت با محیط سازگار شوند. این نکتهی بسیار مهمی است که سبب میشود انقباض یا انبساط تایلها مطابق دمای محیط صورت بگیرد، چرا که اگر بعد از نصب این اتفاق بیفتد موجب برآمدگی و فاصله افتادن بین پارکتها میشود. در ادامه باید دقت کنید که یک تایم معقول یک یا دو روزه برای اینکه پارکت خودش را بگیرد مهلت در نظر بگیرید و بلافاصله روی آنها تردد نکنید و اشیا سنگین قرار مثل تخت، میز و کمد را بر روی پارکت قرار ندهید.
3- رطوبت بالای محیط
دشمن اصلی پارکت عامل رطوبت و آب است که اگر بیش از حد معمول در محیط باشد پارکت را خراب میکند. این خراب شدن با تورم یا اصطلاحا باد کردن به چشم میآید. در صورتی که پارکت ورم کند شروع به جیر جیر کردن و تولید صدا میکند. در کل میتوان گفت رطوبت عامل اصلی کاهش عمر مفید پارکت است و بهتر از در مناطق مرطوب از این نوع کف پوش استفاده نشود
4- کیفیت پایین پارکتها
پارکتها اگر از کیفیت مناسبی برخوردار نباشند هر چقدر هم که الزامات و مناسبات نصب صحیح رعایت شود باز هم ساز ناکوک میزنند. در اولین قدم باید به کیفیت خود پارکت توجه کنید. معمولا پارکتهای کم چگال و اصطلاحا پوک دوام و عملکرد خوبی ندارند. هر چه وزن پارکت بیشتر و کیفیت متریالش مرغوب تر باشد بهتر به کف میشیند و استحکام خود را حفظ میکند.
5- تغییرات دمایی
پارکتهای چوبی و لمینت نسبت به دما بی اثر نیستند. پارکتهای چوبی بیشتر و لمینت کمتر با کاهش دما منقبض و با افزایش آن منبسط میشوند. این تغییر حجم سبب ایجاد شدن درز و فاصله در پارکتها میشود. به همین ترتیب زمانی که روی پارکتها راه میروید سر و صدای آزار دهند ایجاد میشود.
6- استفاده از فوم بی کیفیت
گاهی به تناسب جنس کفپوش لازم است یک لایه فوم روی سطح پهن کنند تا پارکتها را روی آن بچسبانند. البته که این فوم خاصیت عایق هم با خود به همراه خواهد داشت اما معمولا این اتفاق کمتر پیش آمده و پارکتها روی کفپوش سرامیکی نصب میشوند. اما در صورت استفاده از فوم این عامل پس از مدتی کیفیت خود را از دست میدهد و در سرویس دهی پارکتها خلل و صدای آزار دهنده ایجاد کند.
روشهای رفع صدا و جیر جیر پارکت
هر کدام از مواردی که عامل صدا دادن پارکت ها هستند راه پیشگیری و اصلاح مربوط به خود را دارد.
1- اصلاح و هموار کردن سطح زیرین
اگر مشکل ناهمواری کف باشد باید سعی کنید در وهله اول با کمترین هزینه این مشکل را رفع کنید. اگر ممکن نباشد باید از طریق کنده کاری و تراز کردن سطح مجددا کف سازی انجام شود. البته یک نصاب ماهر پارکت قبل از نصب ترازهای ارتفاعی کف را چک میکند.
2- حذف پارکت باد کرده
زمانی که یکی از پارکتها در اثر برخورد با آب یا در اثر رطوبت باد میکند باید سریعا آن را از کف جدا کنید و با پارکت جدید جایگزین کنید. پارکت باد کرده خود عامل رطوبت است و انتقال رطوبت به پارکتهای اطراف را تسریع میکند. اگر زیر رادیات، کولر، گلدان یا هر نقطهی دیگری یک یا چند پارکت باد کرده دارید سریعا برای تعویض آنها اقدامات لازم را به عمل آورید.
3-استفاده از فوم مناسب
اگر بنا است از یک لایه فوم زیر پارکت استفاده شود باید کیفیت و ضخامت فوم ایده آل باشد. اگر کف اصلی سیمانی است بهتر از از فوم سایلنت استفاده کنید. ضخامت فوم هم باید به اندازه ای باشد که در دراز مدت جوابگو باشد؛ به این دلیل که بر اثر وارد شدن فشار، فوم فشرده میشود و پس از مدتی ضخامت و کارایی خود را از دست میدهد؛ در این صورت باید فوم را تعویض کنید.
4- ایجاد فاصله بین پارکتها
ایجاد فاصله بین پارکتها تنها و بهترین رویکردی است که میتوان در قبال دو مورد از دلایل صدا دادن پارکتها یعنی رطوبت و تغییرات دما اتخاذ کرد. اگر در مواردی انبساط و انقباض ناشی از تغییر دما و تورم ناشی از رطوبت سبب شود پارکتها جیر جیر کنند میتوان گفت نصاب فاصله استاندارد بین پارکتها را رعایت نکرده است. البته این فاصله باید به حدی باشد که پس از تثبیت حجم نهایی پارکت فرم و ظاهر بدی داشته باشد و اجرام اجسام میان پارکتها قرار نگیرند.
جمع بندی
نصب پارکت نیاز به نصاب ماهر دارد تا تمام متدهای روز، مناسبات و ملاحظات را رعایت کند و فرایند نصب را به درستی انجام دهد. اگر پارکت به خوبی نصب شود و آب و هوای منطقه زیاد مرطوب نباشد پارکت سالهای سال بدون کوچکترین خللی در کیفیتش بدون صدا و جیر جیر کار خواهد کرد. برای پیشگیری از صدا دادن پارکت حتما باید پارکت مرغوب و با کیفیت خریداری کنید و نصب آن را به نصاب مجرب و ماهر بسپارید. شرکت دکوراسیون داخلی آرکسان آماده است هر گونه خدمات در ارتباط با پارکت از جمله فروش انواع پارکت، نصب و تعمیر پارکت را به شما عزیزان ارائه دهد.