طراحی کارخانه

کارخانه یکی از مکان‌هایی است که ایجاد نظم در آن بسیار مهم است چرا که به دلیل وسعت و فعالیت‌های متعدد در آن، داشتن فضا‌هایی سازمان یافته و منظم الزامی است. از این رو طراحی داخلی کارخانه نقش مهمی را در برقراری نظم و ترتیب آن ایفا می‌کند. 

اگر بخواهیم طرح و سیستمی که طراحی کرده‌ایم به کارآمد‌ترین شکل ممکن در کارخانه‌مان عمل کند نیازمند یک طبقه بندی اصولی هستیم که به دست طراحان میسر است. اما برای داشتن یک فضای سازمان‌یابی شده رعایت اصول طراحی داخلی کارخانه و دانستن کاربرد‌ آن در قسمت‌های مختلف کارخانه نظیر بخش داخلی و اصلی کارخانه و همچنین موارد دیگری همچون طراحی دفتر کار و ورودی و نمای کارخانه بسیار مهم است.

لذا در این مقاله با پرداختن به اصول طراحی کارخانه می‌خواهیم تاثیر آن را بر روی سیستم کاری و همچنین طراحی دفتر کار مورد بررسی قرار دهیم. 

اصول طراحی کارخانه چیست؟

factory design2
اصول طراحی کارخانه

به صورت کلی طراحی کارخانه شامل حیطه وسیعی است؛ از انتخاب زمین گرفته تا ترتیب قرار گرفتن بخش‌های مختلف، وضعیت چیدمان دستگاه‌ها و از اصول اولیه و کلی آن است‌. که با هدف سهولت فرایند تولید و کاهش سرمایه‌گذاری روی ماشین آلات انجام می‌شود. 

علاوه بر این‌ها کارفرمایان برای دفتر کار خودشان نیازمند یک طراحی دکوراسیون مخصوص به شرایط خودشان هستند. و همچنین کارخانه نمای خارجی و داخلی دارد که نیازمند طراحی مخصوص به خود است.

طراحی قسمت‌های مختلف کارخانه چگونه است؟

اصول مهم طراحی کارخانه
Different factory design3
طراحی قسمت های مختلف کارخانه

طراحی بخش‌های مختلف کارخانه به دلیل اینکه باعث بالا رفتن روحیه کارکنان می‌شود بسیار بر میزان دقت و بالا رفتن کیفیت کار آن‌ها موثر است. و همین کسب رضایت باعث می‌شود که کارمندان از کارشان راضی بوده و با اشتیاق بیشتری به آن بپردازند. 

از طرفی بجز زیبایی و جذابیت موضوع دیگر بسیار مهم در طراحی داخلی کارخانه جنس و نوع متریالی است که به کار می‌‌رود. با توجه به محیط کارخانه برای طراحی آن متریالی کاربرد دارد که جنبه اقتصادی و همچنین مقاومت در برابر خراب شدن را داشته باشد. 

نکات مهم در حین طراحی کارخانجات

یکی از دغدغه‌های دیگر در طراحی داخلی کارخانه نمای ورودی است. برای آنکه بتوانید در ورودی را طراحی کنید باید بدانید که مصالح مناسب و مورد نیاز آن چیست؟ از چه متریال و مصالحی استفاده کنیم تا هم مقاومت و بادوام باشد و هم زیبایی و جلوه خود را حفظ کند. نکته دیگر در خصوص نمای ورودی توجه به بافت منطقه است طراحان با بررسی بافت منطقه تشخیص می‌دهند که چطور بهترین و کارآمد‌ترین انتخاب را برای طراحی داشته باشند. 

از دیگر موارد مهم در طراحی کارخانه اشراف به شرایط آب و هوایی منطقه است. که طراحان برای طراحی محیط و فضای کارخانه باید به آن توجه کنند.

طراحی دفتر کار کارخانه

office design1
طراحی دفتر کار

طراحی دفتر کار هم مانند طراحی بقیه بخش‌های کارخانه نیازمند  رعایت اصول و استاندارد‌های ویژه‌ای است. 

از آنجایی که دفتر کار شما یکی از محیط‌هایی است که شما وقت خود را در آن می‌گذارانید لذا طراحی آن فقط به زیبایی آن ختم نمی‌شود و جنبه کاربردی آن بسیار مهم است‌. همچنین نکته حائز اهمیت در آن در دسترس بودن وسایل برای شماست و با ایجاد نظم و ترتیب در آن می‌‌توانید بر نظم ذهنی خود تاثیر بگذارید. 

برای آنکه بتوانید یک دفتر کار منسجم داشته باشید. مهم است که بدانید در طراحی داخلی دفتر کار خود از چه ترکیب رنگ‌هایی استفاده کنید که بتواند بر حس و حال افرادی که به شما رجوع می‌کنند موثر باشد. در آخر یکی دیگر از نکات مهم در این بخش از طراحی دکوراسیون کارخانه انتخاب جای مناسب و ابعاد مناسب برای کمد‌ها و فایل‌های مورد نیاز شماست.

طراحی ورودی و نمای کارخانه

چون در یک شرکت کارخانه مهم‌ترین بخش سازمان محسوب می‌شود.

احتمالا بازدید‌های زیادی از طرف افراد شاخص از آن رخ می‌دهد.

درست است که شاید کارخانه‌های نوساز نیازی به نما نداشته باشند اما کارخانه‌های قدیمی‌تر برای حفظ اعتبار خود نزد افراد به طراحی نما و ورودی نیاز دارند. 

به جز کسب اعتبار یکی دیگر از مزیت‌های طراحی نما در طراحی داخلی کارخانه بهبود روحیه نیرو‌ها است که قطعا در افزایش بهره‌وری و روند پیشرفت کار تاثیر گذار خواهد بود.

چگونه طراحی کارخانه در افزایش میزان بهره‌وری موثر است؟

طراحی کارخانه هزینه نیست بلکه به نوعی سرمایه‌گذاری است. سرمایه‌گذاری بر روی اعتبار، بهبود کارایی افراد و کارکنان، نظم و ساختارمندی بیشتر در کار همه این‌ها موجب افزایش و بهبود بهره‌وری شما در کارتان می‌شود. 

از طرفی تصور کنید که محیط داخلی کارخانه شما طراحی درستی نداشته باشد بر فقط بر تجربه پیمان‌کاران بنا شده باشد، چه اتفاقی می‌افتد؟ نظم و اصول کلی در کار رعایت نمی‌شود. به‌دلیل به وجود آمدن خطا‌های مختلف امکان آسیب رسیدن به وسایل و اجزای کار ایجاد می‌شود و همین امر باعث افزایش هزینه‌ها می‌شود. حال در نظر بگیرید که سرمایه‌گذاران تیمی از طراحان خبره را برای طراحی داخلی کارخانه برگزینند. قطعا وقتی کار در دست افراد زبده قرار بگیرد علاوه بر صرفه جویی در هزینه‌ها و خطا‌های احتمالی در وقت و زمان شما نیز صرفه‌جویی می‌شود.