نورپردازی

نورپردازی یکی از بخش های جدایی ناپذیر از معماری است. در طراحی دکوراسیون داخلی نورپردازی تعیین کننده میزان زیبایی المان های به کار گرفته شده در محیط است. گاهی یک محیط به بهترین شکل ممکن و با لوکس ترین متریال دیزاین می‌شود اما این عناصر آنطور که باید خود را نشان نمی‌دهند. فکر می‌کنید ایراد کار کجاست؟!

با استفاده از تکنیک های ساده نورپردازی می‌توان جلوه بسیار زیبایی به نمای دکوراسیون داخلی و حتی نمای خارجی ساختمان ها بخشید. نورپردازی باید با توجه به کاربری محیط صورت بگیرد. میزان نور هم باید با توجه به فعالیتی که قرار است در آن فضا صورت بگیرد تعیین شود.

برای مثال ساختمان های اداری، تجاری و فروشگاهی یا لابی و آشپزخانه ساختمان به نور بیشتری احتیاج دارند در حالی که مکان هایی چون اتاق خواب، تی وی روم یا سرویس بهداشتی به نور کمتری نیاز دارند. این موضوعی است که در نورپردازی امکان مختلف باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید. 

نورپردازی نمای ساختمان

یکی از مهم ترین عناصر در طراحی نمای ساختمان ها، نورپردازی است. نورپردازی نمای ساختمان ها برای جلوه و حضور آن‌ها در شب امری ضروری است. نورپردازی نمای یک ساختمان هم از نظر معماری خارجی ساختمان و هم از دیدگاه شهرسازی حائز اهمیت است. ساختمان هایی که نمای خارجی آن‌ها با نورپردازی دیزاین شده است هم دید خوبی دارند و هم به شهر جلوه زیبایی می‌بخشند. 

برای زیباتر شدن نمای ساختمان معماران معمولا از المان و طرح های مختلفی بر روی نما استفاده می‌کنند. نورپردازی به بهتر دیده شدن این المان ها کمک می‌کند. توجه داشته باشید که نورپردازی ساختمان باید طبق سبک معماری ساختمان صورت بگیرد. طبیعتا نورپردازی نمای یک ساختمان کلاسیک با نورپردازی نمای ساختمان مدرن متفاوت است. در نورپردازی نما نواحی دور ستون ها، دور پنجره ها و گوشه ها و کنج های نما نورپردازی می‌شوند. 

نورپردازی داخل ساختمان

نورپردازی داخل ساختمان
نورپردازی داخل ساختمان

برای نورپردازی اصولی داخلی ساختمان باید دانش و مهارت های متفاوتی را به کار بگیریم. ممکن است تصور کنید نورپردازی داخل ساختمان تنها بازی با نور است درحالی که این مهارت ترکیبی از برق، فیزیک نور، معماری، روانشناسی، شهرسازی، مردم شناسی و طراحی صنعتی است! نور طبیعی که از طریق پنجره ها به داخل ساختمان راه می‌یابد به تامین نور مورد نیاز برای انجام کارها کمک می‌کند اما در هنر نورپردازی موارد بیشتری چون معماری فضا، ارگونومی، جذابیت، زیبایی و… در نظر گرفته خواهند شد. 

یکی از بزرگ ترین مزیت های نورپردازی کمک به برقراری ارتباط افراد با محیط است. ساختمان هایی که نورپردازی اصولی دارند احساس آرامش و راحتی بیتشری را به افراد منتقل خواهند کرد. روند طراحی نورپردازی داخل ساختمان باید از همان ابتدای پروژه برنامه ریزی شده باشد تا این نورپردازی با دیگر جزئیات پروژه هماهنگ باشد. برخی افرار تصور می‌کنند نورپردازی صرفا به معنای استفاده از چند لوستر و چراغ گران قیمت است در حالی که این اقدام نوعی نورپردازی مصنوعی است و ماجرا به همینجا ختم نمی‌شود. اگر نورپردازی داخل ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری طبق اصول و استانداردهای مورد نیاز طراحی شده باشد جلوه بسیار زیبا و منحصربه‌فردی به ساختمان خواهد بخشید. نورپردازی در داخل آشپرخانه میتواند کمک زیادی به دکوراسیون آشپزخانه کند.

نورپردازی راه پله

نورپردازی راه پله
نورپردازی راه پله
نورپردازی راه پله

راه پله ها یکی از عناصری هستند که ظاهر آن‌ها تاثیر زیادی در زیبایی دکوراسیون داخلی و حتی نمای بیرونی ساختمان می‌گذارد. یکی از اقداماتی که به واسطه آن می‌توان جذابیت راه پله ها را چند برابر کرد، نورپردازی راه پله است. با نورپردازی اصولی راه پله هم امنیت رفت و آمد به هنگام شب تامین می‌شود و هم ساختمان مذکور جلوه زیباتری پیدا خواهد کرد. نورپردازی راه پله باید متناسب با سبک 1طراحی پله ها، متریال به کار گرفته شده و رنگ و تزئینات راه پله صورت بگیرد.مثلا برای پله هایی که با پارکت لمینت پوشانده شده اند رنگ های گرم مناسب است. توجه به رنگ دیوارهای راه پله نیز در طراحی یک نورپردازی زیبا کمک کننده است. نورپردازی راه پله می‌تواند از قسمت زیرین، وسط یا کناره های پله ها انجام شود. نصب چراغ زیر نرده‌های راه پله نیز ایده دیگری است که می‌توان از آن استفاده کرد.

نورپردازی ساختمان مسکونی

نورپردازی ساختمان مسکونی
نورپردازی ساختمان مسکونی
نورپردازی ساختمان مسکونی
نورپردازی ساختمان مسکونی

اغراق نیست اگر بگوییم ارزش یک ساختمان مسکونی با نورپردازی چندین برابر می‌شود. ساختمان ها و برج های مسکونی که نورپردازی شیکی دارند به یک نماد در منطقه تبدیل می‌شوند. این ساختمان ها معمولا راحت تر در حافظه دیگران باقی می‌مانند و حتی اگر بحث فروش این ساختمان ها نیز در میان باشد، افراد بیشتری برای خرید آن ها تمایل نشان می‌دهند. یکی از اصول نورپردازی ساختمان های مسکونی هماهنگی نور با متریال به کار گرفته شده در ساختمان است. ساختمان نباید به گونه‌ای نورپردازی شود که عدم ناهماهنگی شدت و میزان نور با متریال، نمای زشتی برای ساختمان ایجاد کرده باشد. چراکه اصلی ترین هدف نورپردازی ساختمان ها برجسته تر کردن همین متریال است. به همین خاطر باید نورپردازی توسط تیمی حرفه ای و متخصص در این زمینه صورت بگیرد تا نتیجه کار رضایت بخش شود. 

نورپردازی تجاری

نورپردازی تجاری
نورپردازی تجاری
نورپردازی تجاری

آیا می‌دانستید نورپردازی تجاری می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی میزان فروش مجموعه تجاری شما داشه باشد؟! تفاوتی نمی‌کند آن محیط تجاری چه کاربری داشته باشد؛ می‌تواند یک پاساژ تجاری بزرگ، یک هتل، رستوران یا حتی در طراحی مزون یا یک فروشگاه خرده فروشی کوچک باشد. در هر صورت نورپردازی موجب ترغیب مشتریان برای ورود به این مجموعه تجاری خواهد شد. با نورپردازی اصولی محیط‌های تجاری می‌توان جلوه به شدت متفاوت تری نسبت به دیگر واحدهای تجاری به آن مکان داد. ایده های زیادی برای نورپردازی محیط های تجاری وجود دارد چیزی که اهمیت دارد نحوه اجرای آن است. یک متخصص حرفه ای می‌تواند نورپردازی را به گونه ای اجرا کند که علاوه بر برجسته شدن فضای تجاری و تامین نیاز روشنایی محیط، برای بودجه کارفرما نیز به درستی برنامه ریزی شده باشد. 

نورپردازی اداری

نورپردازی اداری
نورپردازی اداری

به همان اندازه که نورپردازی ساختمان های مسکونی و تجاری حائز اهمیت است، نورپردازی ساختمان های اداری نیز از جهات زیادی روی دکوراسیون اداری تاثیر خواهد داشت. خیلی اوقات نورپردازی نمای بیرونی ساختمان های ادرای به نوعی تعیین کننده اعتبار، ارزش و هویت آن ساختمان اداری است. نورپردازی داخل ساختمان های اداری نیز به همان اندازه مهم است. با نورپردازی اصولی دفتر کار می‌توانید کاری کنید که دفتر کارتان محیطی پویاتر و آرام تر به نظر برسد. اگر دفتر کارتان کوچک است و محدودیت فضا دارید، اهمیت یک نورپردازی اصولی بیشتر خواهد شد. نورپردازی اصولی در این فضاها موجب بازتر به نظر رسیدن فضا خواهد شد. 

1. اصول نورپردازی داخلی را می‌دانید؟

نورپردازی داخلی و خارجی ساختمان اصولی دارد که اگر رعایت نشوند، نتیجه کار می‌تواند تمام هزینه‌ای که برای طراحی دکوراسیون کرده‌اید را هدر دهد! سبک نورپردازی، شیوه استفاده از نورها و میزان نور از جمله مهم‌ترین اصول نورپردازی به شمار می‌روند.

ان بهترین مکان‌های داخلی ساختمان برای تعبیه نورهای مخفی کدام‌اند؟

زیر شلف‌های پذیرایی، راهروها، راه پله‌ها، کانتر آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی بهترین مکان‌هایی هستند که می‌توان با تعبیه نورهای مخفی در آنجا نورپردازی محیط را تکمیل کرد.

3. چگونه با کمک نورپردازی فضاهای کوچک را بزرگ‌تر نشان دهیم؟

یکی از اصول نورپردازی فضاهای کوچک این است که به جای استفاده از یک منبع نور، از چند منبع استفاده شود. منابع نور باید به خوبی در فضا تقسیم شوند به گونه‌ای که هیچ گوشه‌ای تاریک باقی نماند. با این تکنیک می‌توان به بزرگ‌تر به نظر رسیدن فضاهای کوچک کمک کرد.

4. در نورپردازی برای بیشتر نشان دادن ارتفاغ سقف از چه تکنیکی کمک می‌گیریم؟

منابع نوری عمودی بهترین گزینه برای بلندتر نشان دادن ارتفاع سقف هستند. اگر فضای اتاق خواب یا اتاق کارتان سقف کوتاهی دارد سعی کنید اذز چراغ‌هایی که به صورت عمودی بر روی دیوار نصب می‌شوند، آباژورهای پایه بلند یا چراغ‌های رومیزی که به صورت عمودی طراحی شده‌اند استفاده کنید.